Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 17.5.2024
 Grattis Rebecka, Hagar
10.12.2010 / Landsbygdens Folk
Lättare byråkrati för små livsmedelsföretag
Från och med september nästa år utlovas lättare byråkrati för små livsmedelsföretag samt skäligare avgifter för köttbesiktning. Detta enligt det förslag till lagändring som presidenten överlämnade till riksdagen senaste fredag.
Livsmedelsföretagarnas plikt att ansöka om förhandsgodkännande för sin verksamhet kommer att slopas och företagarna behöver inte längre få myndighetens godkännande för planer om egenkontroll.
I stället för godkännandet ska en nyetablerad företagare, eller en företagare som på ett betydande sätt omorganiserar sitt företags verksamhet, däremot lämna in en anmälan minst fyra veckor på förhand. Systemet med godkännande kommer i fortsättningen att gälla endast de inrättningar som hanterar animaliska livsmedel.
Anmälningsskyldigheten kommer inte gälla servering eller försäljning av livsmedel som ordnas av olika klubbar eller sådant som privatpersoner tillrett hemma. En obetydlig försäljning av primärproduktionens produkter anses nämligen höra till primärproduktion och därför behöver man inte längre lämna in en separat anmälan gällande livsmedelslokal.
Enligt förslaget ska ansvaret för tillsyn av små slakterier och inrättningar för vilthantering tillfalla Livsmedelssäkerhetsverket Evira som även i fortsättningen, på basis av avtal, kan köpa köttbesiktningstjänster av kommunerna. Vidare föreslås skäligare utgifter för köttbesiktning i små slakterier och inrättningar för vilthantering. Maximalt 600.000 euro har reserverats för detta ändamål i nästa års statsbudget.
Ändringen gör att livsmedelstillsynen blir mer riskbaserad och kontrollerna bättre riktade än tidigare. Tillsynen blir också öppnare eftersom resultaten av myndigheternas bedömning av verksamheten offentliggörs. I praktiken kan det intyg eller märke som berättar om tillsynen tas i bruk först efter att Evira godkänt de föreskrifter som gäller frågan.
Köttbesiktning av frigående vilt övergår helt till inrättningarna för vilthantering och till slakterierna. Även det kött som fortsätter till vidareförädling ska besiktigas i dessa anläggningar. Dagens så kallade slaktskjul kan användas under tiden för övergångsperioden som löper över två år.
Saluföringen av frilevande vilt görs också enklare i och med att små mängder kött från frigående hjortdjur får levereras för detaljförsäljning utan köttbesiktning.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab